Zranění nemusí být jen ztráta času

12.09.2011 02:40

 

 

Zranění nemusí být jen ztráta času


 
 

 
 
         

                                                                                                                  Tomáš Pilík

 

Nemálo z Vás se při své cestě za tělem Hulka (případně někoho z Pobřežní hlídky) dostalo do nezáviděníhodné situace. Cvičit byste chtěli, ale bohužel nemůžete. Nejčastější příčinou tohoto stavu, ihned po patologické lenosti, bývají zranění všeho druhu. A tím nemyslím jen ta hypochondrická zranění, ale ta opravdová, kdy nejenže Vás trochu bolí loket, když děláte nějaký konkrétní cvik, ale sportování (šachisti prominou) pro Vás prostě nějaký čas nepřichází vůbec v úvahu. Je na každém z Vás, aby si rozhodl, zda takové zranění má, nebo ne. Ty více vychloubavé jen upozorním, že nemít je v tomto případě ta lepší volba.

Ač se to na první pohled jeví jako naprostý nesmysl, zranění, které Vás na měsíc či dva odstaví od veškerých kulturistických či fitnessových snah, nemusí být bohapustá ztráta času. Cvičit sice nemůžete, ale snad každý již ví, že samotným cvičením mnohého nedosáhneme. Když pomineme nepříjemnosti doprovázející každé závažnější zranění, jako různě intenzivní bolesti, neustálé návštěvy doktora (jehož čekárnu snad musí okupovat skvěle placený kompars, protože je tam prostě pořád narváno) a další a další omezení, získáme minimálně o trochu více volného času. Takto získaný čas je naprosto ideální příležitostí k regeneraci zbytku těla a k přípravě na další blok posilování, který dle nového předsevzetí skončí přestěhováním lidstva na jinou planetu, nebo smrtí, ale rozhodně ne nějakým zraněním. Jak má taková příprava vypadat? Inu, není toho málo, co se musí stihnout, aby měl člověk pocit, že má našlápnuto opravdu dobře. V následujících řádcích popisuji tři hlavní oblasti, kterým byste se měli věnovat. Pořadí, ve kterém jsem je uvedl, považujte za důrazně doporučené.

Jako první bych doporučoval zhodnotit (případně přehodnotit) základní kámen Vašich snah - jídelníček. Taky jste již unaveni tím, že z každé druhy věty se dozvídáte, že bez stravy ničeho nedosáhnete, což Vás usilovně nutí zpytovat svědomí, zda Váš jídelníček splňuje všechny předpoklady robustního základního kamene? Toho se lze jednoduše zbavit. Sestavení jídelníčku alespoň na dva týdny (což je takové rozumné období, které když se cyklicky opakuje, nemělo by dojít k signifikantnímu omezení pestrosti potravin) zabere času možná až příliš. Zjišťování všech pouček a poměrů je běh na dlouhou trať, a když pak člověk začne potraviny téměř alchymisticky skládat k sobě, aby dosáhl požadovaných hodnot, zjistí, že to bude chtít trochu víc než jen zkušenosti ze skládání puzzle z mládí. Aby se to povedlo, není vyloučeno, že bude potřeba přistoupit k drastickému opatření - naučit se připravovat nové zdravé pokrmy a využívat pro Vás neznámé potraviny.

Sestavením jídelníčku a zaprasením kuchyně nicméně „práce“ v období zranění zdaleka nekončí. Další na řadě je tréninkový plán. Ti, kteří se přizabili v prostorách posilovny (a nemůže za to slupka banánu ani "šikovnost" někoho jiného), mají jasný první krok - přehodnotit zařazení cviku, při kterém se jim to povedlo, případně jeho provedení nebo další významné faktory, například dostatečné protažení. Pro všechny pak platí to samé - budou potřebovat trochu specifičtější trénink po návratu mezi činky a stroje, aby se z návratu nestal jen jednodenní výlet. Jeho sestavení není tak náročné, jako je tomu v případě jídelníčku, ale důležitost tohoto kroku je téměř srovnatelná.

Určitě si teď říkáte, že tyto dva kroky nejsou dostačující, abyste využili všechen ten čas do úplného uzdravení. A máte samozřejmě pravdu. Dalším krokem bude opět lehká alchymie, a to v podobě míchání suplementového koktejlu, který dokonale podpoří Vaše snažení. Tím samozřejmě nemyslím doslovný koktejl, ale spíše výběr vhodných doplňků v rozumném množství. Většina cvičenců se při nákupu doplňků cítí jako malé dítě, které si smí v útulku vybrat jen jedno štěňátko. Avšak na rozdíl od této situace nebudou proteinové suplementy, které nezvolíte, smutné a opuštěné. Tato fáze je podobně jako tvorba jídelníčku omezena nějakým rozpočtem, který byste si měli stanovit hned na začátku. Přehnat to umí každý, klíčem je úměrnost a samozřejmě znalosti. Opravdu potřebujete mít v kuchyni pyramidku z 15 krabiček, nebo Vám stačí to, co opravdu využijete? Předtím, než se budete rozhodovat mezi kreatinem, který zaručeně funguje, protože obsahuje 214 složek, a mezi kreatinem, který prostě musí fungovat, protože obsahuje ještě o 37 složek víc, ujistěte se, že máte vybrané vitamino-minerálové doplňky, protein se složením, které není v rozporu s Vašimi cíli etc.

Až zvládnete všechny tyto 3 fáze, jste na velmi dobré cestě udělat takový comeback k železu, že z toho slabší činky zreznou a ty větší se schovají. Zbývá ještě dlouhá doba, než se budete moci vrátit, a nemáte šanci posilovat alespoň větší část svého těla? To nevadí... Dobrou zprávou je, že dodržovat nově sestavený či upravený jídelníček můžete začít hned a přísun vitamínů a minerálů z doplňků Vás rozhodně nezabije. Naopak Vám to pomůže lépe se starat o svou svalovou hmotu a zabránit tak její ztrátě. I když bych každému přál svůj posilovací život bez zranění, jen málokomu se to povede. Pokud to ale vezmete sportovně, můžete z toho také těžit.

 

 

Zpět